Tiedon uusi arkkitehtuuri

Tietojärjestelmissä (ERP) on tapahtumassa vallankumous

Tiedonhallinan kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu.
Focusa ohjelmistot toimivat kaikilla laitteilla, kaikkialla ja kaikkien ohjelmistojen kanssa.

Tulevaisuuden toiminnanohjausjärjestelmien (ERP) kehityksessä jotkin trendit ovat jo vireässä vauhdissa. Järjestelmät siirtyvät pilvipalvelimille, jotka viestivät keskenään internetin yli. Datan määrä tuplaantuu joka toinen vuosi samalla kun sen käsittely automatisoituu tekoälyn kehittyessä. Ehkä eniten Focusa ohjelmistojen kehitykseen vaikuttavat ratkaisevat muutokset järjestelmien arkkitehtuurissa.

Samasta puusta veistetyt monoliitit korvautuvat asteittain ketterillä, pienistä moduuleista koostuvilla järjestelmillä, mikropalveluilla. Etäälläkin toisistaan olevat mikropalvelut hoitavat kukin pienen siivun järjestelmän tehtävästä. Toiminnan sujumisen oleellinen vaatimus on mikropalvelujen saumaton keskinäinen viestintä ja sen hallinta. Sitä varten niillä täytyy olla standardoidut rajapinnat (API) ja orkestrointijärjestelmä.

Edellä mainitun käytännön toteuttamiseksi on kehitetty toimiva ratkaisu: Ns. konttitekniikka. Ne ovat jo arkipäivää useissa suurissa yrityksissä kuten Google, Amazon ja Uber. Pienempiin järjestelmiin arkkitehtuuri on tulee hienoisella viiveellä.