Skip to Main Content

Focusaan liittyvän web-teknologian käsitteitä

Focusa sovellukset käyttävät uusinta web-teknologiaa
Focusa web-sovelluksessa työaseman tai mobiililaitteen selaimet ovat yhteydessä palvelimella sijaitsevaan Oracle-tietokantaan. Palvelin voi olla pilvessä tai omassa lähiverkossa (LAN).
Diantin pilvipalvelin on voi olla Oracle pilvipalvelin tai muu pilvipalvelin, jossa on Oracle tietokanta. Frankfurtin Oracle pilvipalvelimella on Oraclen autonominen tietokanta.
__________________________________________________
Focusa web-sovellus
Web - sovellus on internetin kautta käytettävä ohjelmisto, jolla on web-käyttöliittymä, esimerkiksi selain, jonka kautta käyttäjä hallitsee keskuskoneella sijaitsevaa ohjelmistoa.
Focusa web-sovelluksessa kaikki tietojenkäsittely, -varastointi, virustorjunta ja ohjelmistopäivitykset tapahtuvat keskuskoneella. Työasemassa tai mobiililaitteessa on siis vain ja ainoastaan selain. Keskustietokone voi olla yrityksen lähiverkossa tai kaukana pilvipalvelimella. Arkkitehtuuri tekee Focusasta helposti laajennettavan.
Pilvi
Pilvi on useita keskuskoneita, sovelluksia, tietokantoja ja varusohjelmistoja käsittävä, yhteistoiminnallinen kokonaisuus useallakin pilvipalvelimella. Focusa sovellukset ovat pääsääntöisesti Oracle pilvessä olevassa autonomisessa Oracle tietokannassa.
Autonominen tietokanta hoitaa automaattisesti, omatoimisesti ja tekoälyä käyttäen suurimman osan tietokannan ylläpitotöistä. Jos et tiedä, miten yrityksellesi saat aikaa kestävän pilvipalvelun, lähetä aluksi meille vaikkapa sähköpostia .
Web-palvelut
Ns. web-palvelut (Web service) ovat jatkuvasti merkittävämpi ja erittäin mielenkiintoinen osa Focusa ohjelmistoissa. Web-palvelujen avulla voidaan etäälläkin, oikeastaan missä tahansa maapalloa olevien pilvisovellusten dataa yhdistää rajapintojen (API) *) "liimaamina" omaan sovellukseen.
Web-palvelut ovatkin todellinen digitaalisen datan kultakaivos sovelluksille, jotka pystyvät vastaanottamaan tarjottua dataa. Esimerkiksi viranomaisten tarjoamat erilaiset web-palvelut -- Maanmittauslaitoksen geokoodauspalvelu, Turun kaupungin katujen kunnossapitorajapinta ... -- lisääntyvät jatkuvasti.
*) Rajapinta on käytävä, jonka välityksellä erilaiset ohjelmistot voivat lähettää tai vastaanottaa dataa. Rajapintana käytämme yleisintä, mm. viranomaisten käyttämää REST API:ia. Linkki johtaa Maanmittauslaitoksen sivuille. Geopalveluissa voidaan käyttää muitakin, hieman yksinkertaisempia palveluita, kuten WFS, joissa esimerkiksi karttakuva saadaan suoraan (URL) selaimelle.
Olemme testanneet ohjelmistoja Docker kontissa Linux palvelimella. Kontti voidaan liittää mikropalveluna muihin kontteihin tai siirtää sovelluksena asiakkaalle.

Focusan tietoturva

Focusa sovelluksissa on useita suojakerroksia.
__________________________________________________
Luotettavat Focusa ohjelmistot
  • Käytämme palveluissamme Oracle'n tietokantoja. Samaan ovat päätyneet useimmat kriittisiä tietoja käsittelevät organisaatiot kuten Maanmittauslaitos.
  • Focusa ohjelma koodataan suoraan tietokantaan. Ohjelma ja tiedot ovat tietokannan suojausten takana.
  • Focusa ohjelmistojen tietoliikenne on varmistettu uusimmalla TLS-versio 1.3 salausprotokollalla.
Erityisesti pilven tietoturvallisuus on askarruttanut tietohallintoja. Puolueeton tutkimuslaitos Gartner on raportoinut pilvipalvelujen kasvusta ja torjunut myyttiä niiden näennäisestä turvattomuudesta. Pilvi ja web-ohjelmistot ovat ansainneet yritysten luottamuksen.
Tätä osoittaa mm. Gartnerin tutkimus (v.2015) ns. kriittisten tietojen siirtymisestä pilveen tai web-sovelluksiiin.