Skip to Main Content

Lukuotsake

Kehitysuutisia
Lisäämme sivulle tuoreimmat alan uutiset
Päivitetty 19.5.2024

Oracle 23ai

Oracle 23ai on maailman edistynein ja monipuolisin tietokanta.
____________________________
Oracle 23ai on tulevaisuutta jo tänään
Oracle on julkaissut vuonna 2024 maailman tehokkaimman ja monipuolisimman tietokannan Oracle Database 23ai ilmaisena versiona kehittäjille. Vuoden 2024 aikana samat tominnot sisältyvät myös käyttämäämme Autonomiseen Tietokantaan.
Oracle 23ai yksinkertaistaa tekoälyn käytön (AI) tietokannassa. Muista tekoälyratkaisuista poiketen, Oracle 23ai:n tekoäly käyttää tietolähteenä myös tietokantaan tallennettuja yrityskohtaisia tai paikallisia tietoja. Lisäksi siinä on lukuisia muita parannuksia kuten huippuluokan suorituskyky ja tietoturvallisuus.
Uusi tietokanta mahdollistaa konvergoidut tietokantatoiminnot tukemalla relaatio-, JSON-, XML- ja vektori-haku/tallennustoimintoja. Kehittäjät voivat nyt valita samassa tietokannassa minkä tahansa kehitystyylin.

Korttihaku

Korttihaku yksinkertaistaa monipolvisen haun.
____________________________
Korttihaku on uusi, monipuolinen hakutekniikka
Olemme lisänneet hakurapotteihimme todella merkittävän uutuuden. Käytämme siitä nimitystä korttihaku, jonka tuloksena syntyy korttiraportti. Siinä haku viipaloidaan ryhmiksi, joiden kohtia napsauttamalla saat haluamasi hakuehdot. Kuka tahansa voi nyt helposti tehdä ammattilaistason hakukyselyjä.
Korttihaulla voit tehdä hyvinkin monimutkaisia hakuja laajastakin tietovarastosta. Mieleen tulee ensimmäisinä asiakasohjelmistot ja vuokrausjärjestelmät, mutta tekniikkaa on mahdollista soveltaa muihinkin vastaavanalaisiin sovelluksiin.
Olemme käyttäneet korttihakua virtuaalisella demosovelluksella.

REST API

Focusa ohjemistot on helppo integroida mihin tahansa järjestelmään.
____________________________
REST rajapinta
Focusa ohjelmistojen eniten käytetty, REST arkkitehtuuriin perustuva rajapinta (API) mahdollistaa erlaisten sisäisten ja ulkoisten tietolähteiden integroimisen toimivaksi järjestelmäkokonaisuudeksi. Suomessa esimerkiksi valtion virastot, kuten verohallinto ja maanmittauslaitos tarjoavat monipuolista tietoa liitettäväksi organisaatiosi sovelluksiin REST rajapinnan kautta.

Uusi salausprotokolla TLS 1.3

TLS 1.3 korvaa TLS 1.2:n.
____________________________
Turvallisempi salausprotokolla
Uusi salausprotokolla TLS 1.3 'Transport Layer Security' päihittää selvästi edeltäjänsä (TLS 1.2) turvallisuudessa ja nopeudessa. Internet-sovelluksissa käytettävä protokolla hyväksyttiin standardiksi maaliskuussa 2018.
Diantin kaikissa web-ohjelmistoissa on siirrytty vuoden 2019 aikana käyttämään uutta TLS 1.3 versiota . Yrityksesi tiedot ovat nyt entistä suojatumpia myös pilvipalvelimella olevissa Focusa web-sovelluksissamme.
Salausprotokollasta on kuvaus 'The Register' lehden artikkelissa elokuulta 2018.

ADB

Uusin raportti, marraskuu 2020: Oraclen autonominen pilvitietokanta on kilpailijoihinsa verrattuna (Microsoft, AWS) voittaja.
____________________________
Autonominen tietokanta
Oraclen Autonominen tietokanta on kehityksen huippua edustava, ainutlaatuinen tietovarasto, joka automatisoi tietokannan "tuunauksen", turvallisuuden, varmistukset, päivitykset ja muut sen hoitoon liittyvät tehtävät. Perinteisiin tietokantoihin verrattuna lähes 100% toimenpiteistä tapahtuu tekoälyä hyväksi käyttäen.
Olemme nyt avanneet uuden, järjestyksessä toisen pilvipalvelimen Tukholmassa. Sen ytimenä on virhetilanteet korjaava Oraclen autonominen tietokanta. Rajattoman skaalautuvuuden ansiosta se palvelee kaikenkokoisia yrityksiä. Autonominen tietokanta on osa pilvipalveluamme.

Rokotus

Yhdysvaltain laaja Covid rokotusprojekti hoidetaan Oraclen pilvessä.
____________________________
Yhdysvaltain kononarokotusprojekti
Terveysviranomaiset kautta maailman luottavat Oraclen pilviteknologiaan. Erityisesti Oraclen pilvipalvelun luotettavuus ilmenee siinä, että useat, että useat erittäin sensitiivistä tietoa käsittelevät terveydenhoitolaitokset maailmalla ovat valinneet Oraclen pilvipalvelun. Tässä vielä video (engl.) Ison-Britannian terveydenhuoltolaitoksesta (NHS)
Uusimpana esimerkkinä Oraclen pilvipalvelun luotettavuudesta ja turvallisuudesta kertoo se, että Yhdysvaltain terveysviranomaiset ovat valinneet Oraclen pilvipalvelun maan erittäin laajaan koronarokotusprojektiin.

Apex

Apex on uuden polven low-code kehitin .
____________________________
Oracle Application Express on low-code sovelluskehitin
Oracle Apex sovelluskehitin on uuden polven ns. "low-code" kehitin. Se on ainoa kehitin, jossa on sovellusrakentamisen kaikki osat, kuten tulostusohjelmisto samassa paketissa. Ylivertainen arkkitehtuuri osana Oracle tietokantaa varmistaa sillä rakennettujen ohjelmistojen turvallisuuden ja toimivuuden.
Uusimpaan  versioon  ohjelmistokehittimestä (Oracle Apex ) sisältyy muun muassa entistä monipuolisempi REST rajapinta. Pystymme nyt vastaamaan asiakkaittemme haastaviinkin kehitystoiveisiin.
Tietokantatalo Oraclen Apex kehittäjätiimi lisää ohjelmistoon jatkuvasti uusia ominaisuuksia.

RFID sirut IoT:ssa

RFID anturit soveltuvat monenlaisiin valvontakohteisiin.
____________________________
RFID tekniikka
RFID sirut (Radio Frequency Identification) ja niitä lukevat laitteet ovat tämän hetken kuuma aihe mm. tuotantoprosessien automatisoinnissa. Esimerkiksi pesuprosessissa vaatekappaleeseen kiinnitetyssä sirussa (tagi) olevat tiedot (laji, asiakas jne.) luetaan lukulaitteeseen ja edelleen pesulaohjelmistoon. Pesuloille soveltuvia RFID tekniikoita ovat UHF ja HF.
RFID siruja voidaan käyttää antureissa viime aikoina paljon julkisuuttaa saaneessa "Esineiden internet" tekonologiassa (IoT). Julkishallinnon puolella Esineiden internet (IoT) avaa lähes rajattomia mahdollisuuksia. RFID-tai muut anturit voivat mitata esimerkiksi asuntojen lämpötiloja, veden kulutusta, homepitoisuutta.